Uklanjaju spomen-ploču u čast Franca sa džamije u Ceuti?

Ploča je postavljena u hramu Muley el Mehdi, koji je izgrađen u znak zahvalnosti muslimanskim trupama koje su se borile na strani nacionalista

Hoće li se španski premijer Pedro Sanchez usuditi ukloniti ploču postavljenu u čast diktatora Franca s džamije u Ceuti? To je pitanje o kojem se ovih dana raspravlja na društvenim mrežama a riječ je o ploči koja stoji, na vidnom mjestu, u džamiji Muley El Mehdi u Autonomnom gradu Ceuti, španskoj enklavi u Africi.

 

Džamija je izgrađena po naredbi Franca u znak zahvalnosti muslimanskim trupama koje su se borile na strani nacionalista tokom građanskog rata. Caudillo je imao svoju posebnu maursku gardu koja ga je štitila na njegovim službenim putovanjima.

 

Bila je to elitna vojna jedinica vojnika marokanskog porijekla koja je tokom rata i prvih godina Francovog režima obavljala poslove lične straže. Sačinjavali su je vojnici odabrani iz snaga Afričke vojske, a odlikovale su ih upečatljive uniforme.

Na mramornoj ploči postavljenij na džamiji nalazi se Francova rečenica izrečena u govoru 3. aprila 1937. godine, održanog iz zahvalnost za ponašanje vojnika porijeklom iz Magreba: „Kada procvjetaju grmovi ruža mira, dat ćemo vam njihovo najbolje cvijeće.“

 

Džamija je svečano otvorena 18. jula 1940. godine, na godišnjicu vojnog ustanka. Izgrađena je između 1939. i 1940. godine prema projektu arhitekte Joséa Maríe Tejera i Benita. Halifa španskog protektorata u Maroku i visoki povjerenik Španije u tom području, Ismail ben al-Mehdi i Carlos Asensio, bili su prisutni na ceremoniji otvaranja.

Džamija je izgrađena novcima iz Madrida u znak zahvalnosti za podršku koju su muslimanske trupe pružale nacionalistima na čelu s Francom tokom građanskog rata. Unutar hrama nalazi se ploča na kojoj je upisana zahvalnost Francu.

Džamija je danas pod paskom Ministarstva prosvjete i kulture Španije i odredište je raznih hodočasnika i turista iz cijelog svijeta. Francov režim, treba i to reći, bio je jedan od rijetkih na zapadu koji nije nikada želio priznati Izrael niti je održavao ikakve veze s jevrejskom državom.